Solrød viser vejen for Europa

Et kommende biogasanlæg vil for alvor sætte Solrød Kommune på landkortet.

Ikke bare i Danmark - men i hele Europa. Det mener Martin Eibl, projektchef i EU-kommissionens styregruppe Intelligent Energy Europe, der mandag besøgte Solrød. Anledningen var den formelle begyndelse på samarbejdet om at udvikle et biogasanlæg, der kan blive et pilotprojekt for mange andre lande. Det skriver DAGBLADET Køge.

Hvad der startede som et problem med ildelugtende tang mellem badegæsternes tæer, tegner nu til at blive en stor gevinst for miljøet, kommunekassen og turismen.

- Rigtig mange steder i Europa står de lokale myndigheder med de samme udfordringer, som Solrød gør, og den løsning der er fundet her, vil blive fulgt med stor interesse i hele EU, siger Martin Eibl.

Biogasanlægget, der er støttet med EU-midler, skal aftage tang og fedtemøg fra Køge Bugt, gødning fra landbruget og store mængder restprodukter fra den lokale pektinfabrik C.P Kelco. Gassen fra værket vil være nok til at opvarme godt en tredjedel af Solrød Kommunes husstande, og restprodukter fra anlægget skal anvendes som gødning på markerne.

Teknologien bag biogasanlægget er ikke i sig selv revolutionerende, men den måde Solrød Kommune har fået så vidt forskellige interessenter til at spille sammen er temmelig unik, mener Martin Eibl.

Med i projektet er non-profit-selskaber som VEKS, en stor multinational koncern, en lokal grundejerforening, RUC og interesse-organisationer som Gefion.

- I er spydspids i et forsøg på at hjælpe lokale kræfter med at løse universelle problemstillinger, og hvis i får succes, kan det danne skole andre steder, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik