70 kilo sprængstof nedlagde to højhuse

To af Danmarks første højhuse på i alt 28 etager i Rødovre er lagt i grus, og alt gik efter planen. Tidligere beboere så til med blandede følelser.

To af Danmarks første højhuse på i alt 28 etager i Rødovre er lagt i grus, og alt gik efter planen. Tidligere beboere så til med blandede følelser.

To af Danmarks mest omtale højhuse - Ruskær og Agerkær - i københavnerforstaden Rødovre styrtede søndag middag i grus.

Det mindste hus, Ruskær, måtte først lade livet. På få sekunder blev den 13 etager høje bygning forvandlet til en enorm støvsky og en kæmpe bunke murbrokker.

Et stort publikum iført støvmasker og solbriller fulgte dramaet på afstand. Efter braget begyndte nogen at klappe, og nogen jublede. Men ikke alle.
Jane Morling fik tårer i øjnene. Hun har engang boet på 11. etage i Ruskær.

- Jeg blev meget bevæget. Det er det med, at mange har boet der, og det er slut nu. En epoke er slut. Jeg elskede at bo der, siger hun.
Før også Agerkær blev lagt ned, tjekkede sprængningseksperterne, at den første sprængning ikke havde gjort skade på vand-, el- og gasledninger eller andre bygninger i området. Det næste brag blev udløst, og Agerkærs 15 etager styrtede sammen.

35 kilo sprængstof i hvert af højhusene var nok til at gøre det af med de to højhuse, som var blevet ubeboelige på grund af risiko for sammenstyrtning. Da prisen for en renovering ville blive mellem 300 og 400 millioner kroner, var der ikke andet at gøre end at sprænge højhusene væk, konkluderede AAB, der ejede husene.
Husene er bygget i midten af 1950'erne, men efter et halvt århundrede som hjem for skiftende familier, begyndte husene at vise tegn på bygningsskader i betonen.

Kim Halberg har boet i området i 54 år. Da han var syv år flyttede han ind i et af højhusene.

- Jeg har været med hele vejen. Når det blæste, gyngede væsken i glassene. Op og ned ad siderne. Der var knald på oppe på 11. etage, fortæller han.

I 2005 blev sikkerheden i bygningerne kritiseret, og en nytårsdag i 2007 blev husene evakueret af frygt for, at de skulle blæse omkuld.
Få måneder senere besluttede AAB, der nu ejer murbrokkerne, at husene skulle rives ned.

Forud for sprængningerne var der gjort et omfattende planlægningsarbejde for at sikre, at der ikke gik noget galt, oplyser Københavns Vestegns Politi.

- Vi gik da med lidt spænding i maven. Men vi er meget tilfredse, siger politiinspektør Michael Kristiansen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik